Czyszczenie i konserwacja ekspresów automatycznych

/
0 Komentarze

Dzisiaj omówimy najważniejsze kroki czyszczenia ekspresu automatycznego do kawy! Czysty i zdrowy ekspres za każdym razem zagwarantuje Ci dobrą kawę.

Rzeczywiście, kamień, stare oleiste osady kawy, bakterie mleka i inne niepożądane pozostałości mogą zmienić pracę ekspresu i oczywiście smak Twojej kawy. Jeśli Twoja kawa zacznie smakować inaczej,  nieświeżo, czas wziąć tę sprawę w swoje ręce.

Oprócz tego, że kawa będzie miała okropny smak, pozostałości te ostatecznie uszkodzą ekspres. Aby uniknąć takiej ewentualności, jest kilka kluczowych kroków, które bardzo polecam.

Oto kroki, które należy wykonać:

  • Filtrowanie wody
  • Odkamienianie
  • Czyszczenie głowicy grupy
  • Czyszczenie młynka w ekspresie do kawy
  • Czyszczenie systemu mleka

Filtrowanie wody



Przede wszystkim konieczne jest przefiltrowanie wody w ekspresie "od ziaren do filiżanki", ponieważ kamień jest wrogiem numer 1 ekspresów do kawy.

Istnieją dwie najpopularniejsze metody:

- ręczna filtracji za pomocą np. dzbanka filtrującego
- wkłady filtrujące zintegrowane bezpośrednio w ekspresie do kawy

Te wkłady filtrujące bezpośrednio filtrują wodę w ekspresie do kawy. Eliminują kamień i zanieczyszczenia znajdujące się w wodzie, chroniąc ekspres do kawy. Zwróć uwagę, że nie ma uniwersalnych wkładów. Każdy producent oferuje własny wkład dostosowany do swoich maszyn.

Odkamienianie ekspresu automatycznego

Nawet jeśli wkład filtrujący będzie odfiltrowywał kamień, pozostanie niewielka ilość, która może nadal gromadzić się stopniowo w rurkach ekspresu, co spowoduje:

- kapanie
- przegrzanie urządzenia z powodu nadmiernego zużycia energii

Dlatego zdecydowanie polecam użycie środka do odkamieniania. Używaj go co najmniej raz lub dwa razy w roku (jeśli używasz już wkładu filtrującego) i do jednego razu w miesiącu, jeśli Twoja woda jest bardzo twarda (lub jeśli nie chcesz filtrować wody).
Większość topowych marek ekspresów do kawy będzie zachęcać Cię do korzystania z własnego produktu, ale pamiętaj, że istnieje wiele uniwersalnych środków do usuwania kamienia, które można dostosować do wszystkich ekspresów ekspresów.
Możesz znaleźć płyny, proszku lub tabletki do usuwania  do odkamieniania. To od Ciebie zależy, co najbardziej Ci odpowiada, w zależności od Twoich nawyków, a przede wszystkim sposobu, w jaki działa Twój ekspres do kawy.

Czyszczenie głowicy grupy



Im częściej używasz ekspresu do kawy, tym więcej osadów z kawy mielonej i tłuszczu kawowego będzie się pojawiać wokół głowicy grupy i rur ekspresu. Pozostałości te spowodują, że smak Twojej kawy stanie się "czerstwy", ponieważ będą się one mieszać podczas ekstrakcji kawy. Aby tego uniknąć, musisz czyścić głowę grupy przynajmniej raz w tygodniu.

Dwa rozwiązania:

- jeśli możesz wyjąć głowicę grupy (co ma miejsce w przypadku większości maszyn): wystarczy raz w tygodniu przepłukać automat zaparzający ciepłą wodą i całkowicie wysuszyć przed ponownym włożeniem. W celu dokładniejszego wyczyszczenia zaparzacza można użyć tabletek odkamieniających, które można włożyć do pojemnika na zmieloną kawę.
- jeśli nie możesz wyjąć głowicy grupy, możesz użyć środków czyszczących bezpośrednio w zbiorniku na kawę mieloną. Taki zabieg całkowicie wyczyści Twój ekspres, a Twoja kawa będzie bezpieczna.

Czyszczenie młynka w ekspresie do kawy

Jeśli chcesz prawidłowo konserwować swój ekspres automatyczny, nie możesz przeoczyć jego młynka. Rzeczywiście, jest to rdzeń twojej maszyny. Jak wiadomo, podczas mielenia kawa uwalnia olej. Tłuszcz kawowy i pył kawowy mogą gromadzić się wokół zadziorów szlifierskich, niezależnie od tego, czy są wykonane ze stali nierdzewnej, czy ceramiki.

W związku z tym konieczne jest czyszczenie ostrzy mielących, aby zachować zachować prawidłowy smak kawy. Będziesz potrzebował tylko środka czyszczącego. Sposób czyszczenia jest bardzo prosty, wystarczy wsypać tabletki do pojemnika z kawą i wybrać z menu 2x espresso. Środek jest wykonany w 100% z naturalnych i nie wymaga dodatkowego spłukiwania. 

Czyszczenie systemu mleka



Twój ekspres do kawy umożliwia przygotowanie napojów z dodatkiem mleka?
W takim przypadku bardzo ważne jest czyszczenie systemu mleka .
Dbajmy o higienę. Nikt nie chce skończyć z kwaśnym smakiem mlekiem w cappuccino.
Tak więc, aby uniknąć bakterii w kawie lub w najgorszym przypadku zatrucia pokarmowego, odpowiednio wyczyśćmy system mleka.

Potrzebujesz do tego dobrego środka czyszczącego obieg mleka.

Rzeczywiście, mleko może również zatkać się w rurach, a zwłaszcza w spieniaczu do mleka, co wpłynie na jakość i konsystencję pianki mlecznej. Niektóre maszyny automatycznie przepłukują gorącą wodę w systemie mleka za pomocą funkcji „Płukanie układu mleka” w celu usunięcia wszelkich pozostałości mleka. Zauważ, że ta funkcja to tylko przepłukanie. W związku z tym gorąco polecam użycie środka czyszczącego, aby usunąć 100% bakterii.

Znasz już wszystkie kluczowe kroki, aby utrzymać jakość kawy i zwiększyć żywotność swojego ekspresu automatycznego. To nic trudnego, po prostu wymagana jest pewna regularność i odpowiednie produkty.

zobacz też: