Ekspres kolbowy

/
0 Komentarze


Ekspresy kolbowe są nieco trudniejsze w obsłudze niż ekspresy na kapsułki i odrobinę droższe, ale wyniki są zwykle o wiele bardziej satysfakcjonujące. Wiedzą o tym wszyscy w Europie, i przekonują się o tym nawet w Ameryce, ojczyźnie ekspresu przelewowego
Niezależnie czy wybierzesz ręczny czy półautomatyczny ekspres, wszystkie te maszyny doskonale radzą sobie z robieniem bogatych aromatycznych espresso tak samo dobrych, jak te serwowane w każdej przyzwoitej kawiarni.

Ważną wskazówką dla ekspresów kolbowych jest używanie wody filtrowanej. Nawet jeśli maszyna ma wbudowany filtr (nigdy nie wydają się tak skuteczne jak dzbanek filtrujący). Zdziwisz się, o ile lepiej smakuje kawa, i nie będziesz musiał nigdzie tak często usuwać kamienia.
Inną ważną wskazówką jest użycie dobrej jakości, świeżo zmielonych ziaren kawy, jeśli nie chcesz pryskać na młynek, przynajmniej trzymaj wstępnie zmielone rzeczy w zakręcanym słoiku w ciemnym i chłodnym miejscu. szafka (ale nie lodówka). Niezależnie od tego, czy używasz fasoli, czy mielonej, Twoim zadaniem jest zawsze starać się wypolerować je tak szybko, jak to możliwe, ponieważ nawet w idealnych warunkach przechowywania szybko się degraduje, gdy tylko zamknięcie próżniowe na worku zostanie otwarte.

Minusy ekspresów kolbowych

Wymagają okresowego przegladu i czyszczenia Praktyki
czas ekstrakcji zwykle zależy od ciebie, a nie jest automatycznie 

Plusy ekspresów kolbowych

maszyny ręczne są prawdopodobnie bardziej niezawodne niż odmiany w kapsułkach lub od ziaren do filiżanki po prostu dlatego, że jest mniej rzeczy, które mogą się z nimi nie udać.

nagłówek

zobacz też: