Prasa Francuska - French Press Coffee

/
0 Komentarze

Francuska prasa to zaparzacz do kawy wynaleziony i opatentowany w 1929 roku przez Attilio Calimaniego - znanego włoskiego projektanta. Francuska prasa to bardzo prosty zaparzacz do kawy, który składa się zasadniczo z dwóch części: dzbanka do przechowywania kawy z wodą, oraz pręta z drobnym metalowym filtrem przymocowanym do dna. Z filtrem umieszczonym nad kawą i zanurzonym, można wylać płyn i jednocześnie go przefiltrować. 


Chociaż istnieje wiele odmian prostej konstrukcji, najbardziej efektywne prasy francuskie prawie zawsze zawierają trzy elementy. Widzenie, jak zmienia się kolor wody podczas parzenia kawy, jest niesamowitym widokiem i nigdy się nie starzeje. Praktycznie rzecz biorąc, szkło jest łatwe do czyszczenia i dobrze utrzymuje temperaturę dla uzyskania optymalnego smaku. Najlepsze karafki są wykonane z żaroodpornego szkła. Wysokiej jakości systemy filtracyjne Słabo wykonane filtry często pękają, czego efektem jest kubek kawy wypełniony fusami. Wysokiej jakości filtry są wystarczająco mocne, aby utrzymać większość gruntu na zewnątrz, ale nadal pozwalają na klasyczne pełne body, które oferuje francuska prasa. To najważniejsza część Twojej francuskiej prasy. Zaufaj mi, nie chcesz chwytać za szklankę, gdy parzy się twoja kawa. Dlatego francuscy producenci pras umieszczają szklaną karafkę w ramie. Używamy chromu klasy przemysłowejnasza rama, ale tutaj jest duża swoboda wyboru. Wybierz oprawę, którą będziesz mógł z dumą pochwalić, ponieważ francuska kawa prasowana ma być ceniona i dzielona.
Materiały Prostota francuskiej prasy jest jedną z jej największych zalet. Nie ma przewodów ani ekranów, które mogłyby pęknąć lub eksplodować, tylko kilka trwałych materiałów. Chociaż niektóre z najwyżej ocenianych automatycznych ekspresów do kawy są podatne na awarie i skomplikowane konfiguracje, mogę zapewnić, że te obawy mogą zostać rozwiane dzięki francuskiej prasie. Proces Proces też nie jest skomplikowany. Dodajesz kawę mieloną i gorącą wodę, po kilku minutach zanurzasz i wlewasz napar do kubka. Wiele osób obawia się, że ręczne parzenie kawy będzie zbyt trudne lub czasochłonne, ale metoda french press jest bardzo łatwa i nie wymaga większego wysiłku niż automatyczny ociekacz. Rozmiar Większość francuskich pras jest zbudowana tak, aby móc zaparzyć kilka filiżanek naraz. Jest to świetne rozwiązanie do obsługi gości, ale szklana rama spowoduje problemy podczas podróży. Jeśli często podróżujesz, sprawdź Ziarna kawy zwykle tracą świeżość po około dwóch tygodniach od palenia. Kawa mielona traci świeżość w ciągu kilku godzin. Zrób sobie przysługę i nie kupuj kawy mielonej. Zdziwisz się, o ile lepsza będzie Twoja kawa, gdy zmielisz ją kilka minut przed parzeniem. Stosunek kawy do wody Użycie zbyt dużej ilości wody spowoduje zaparzenie słabej i gorzkiej kawy. Nazywamy to od kawy ekstrahowanej. Zbyt dużo zmielonej kawy spowoduje zakwaszenie filiżanki. Nazywamy to pod kawą ekstrakcyjną. Chcemy celować dokładnie w środek, gdzie wszystko jest wyważone i aromatyczne. Aby osiągnąć tę satysfakcjonującą równowagę, będziesz chciał użyć szeregu proporcji kawy do wody. Jeśli używasz 1 g wody i 1 g kawy, stosunek kawy do wody wynosi 1: 1. Aby uzyskać najlepsze wyniki, trzymaj się między 1:15 a 1:17. Przepis, który pokażę w tym przewodniku, wykorzystuje 50g kawy i 850g wody, w stosunku 1:17. Jeśli chcesz zaparzyć inną ilość kawy, po prostu weź całkowitą ilość zużytej wody i podziel ją przez 17, aby znaleźć potrzebną ilość mielonej kawy. Łatwy!Połącz składniki i narzędzia, a będziesz gotowy do zaparzenia pysznej kawy. Świeżo palona kawa Francuska prasa Smaczna gorąca woda Młynek do kawy Burr Waga kuchenna Odważyć 50 g (około 10 łyżek stołowych) kawy i zmielić na grubo młynkiem do kawy. francuski ekspres do kawy Umieść francuską prasę na wadze kuchennej i wlej do niej fusy z kawy. Wytaruj wagę tak, aby wskazywała zero. Uruchom stoper na cztery minuty francuski ekspres do kawy Powoli wlej 850g (850ml) gorącej wody na kawę. Nasyc wszystkie podstawy. francuski ekspres do kawy Po upływie minuty użyj łyżki lub łopatki, aby zanurzyć górną warstwę fusów (nazywamy to „skórką”). Dzięki temu wszystkie fusy parzą się przez ten sam czas, co przyczynia się do osiągnięcia pożądanej równowagi. Śmiało i umieść filtr i wylewkę na francuskiej prasie, aby oszczędzać ciepło. francuski ekspres do kawy Po upływie wszystkich czterech minut powoli zanurz filtr i zatrzymaj fusy z kawy na dnie francuskiej prasy. Następnie natychmiast wlej do kubków lub osobnej dzbanka, aby uniknąć ciągłego parzenia, które doprowadzi do gorzkiej kawy, jeśli pozostanie zbyt długo (ponad 8 minut). francuski ekspres do kawy Dodatkowy (opcjonalny) krok: Jeśli od czasu do czasu masz ochotę na czystszą, cienką filiżankę, zawsze możesz przelać kawę french press przez dodatkowy filtr, zanim wyląduje w Twoim kubku. Naszprzelew ze stali nierdzewnej na kroplownik jest do tego idealna. francuska kawa prasowana Jest to również świetna opcja, gdy zabierasz kawę na wynos. Nawet te małe kawałki fusów mogą powoli parzyć, więc dodatkowe filtrowanie pomaga utrzymać kawę w jej szczytowym smaku i dłużej zachować równowagę. Oto kilka typowych problemów, z którymi możesz się spotkać, i ich rozwiązania. Kawa nie smakuje dobrze Czy kawa jest nudna i gorzka? Masz klasyczny przypadek nadmiernej ekstrakcji. Zasadniczo kawa parzona za dużo. Możesz skrócić czas parzenia o mniej więcej trzydzieści sekund lub zmielić ziarna na grubszym poziomie. Czy kawa jest kwaśna i kwaśna? Prawdopodobnie jest niedopracowany i następnym razem trzeba go trochę więcej zaparzyć. Możesz nieco wydłużyć czas lub następnym razem precyzyjnie ustawić mielenie. Uważaj, aby nie pójść za dobrze, bo napotkasz następny problem. Wystarczy kilka cykli parzenia, aby naprawdę osiągnąć optymalny efekt dzięki tym niewielkim zmianom, ale nagrodą jest doskonale zbilansowana kawa i satysfakcja z sukcesu. Filtr się nie zanurzy W rzeczywistości może to nie być problemem. Ponieważ zanurzasz filtr, zawsze istnieje szansa, że ​​fusy z kawy po prostu staną Ci na drodze. Łatwym sposobem rozwiązania tego problemu jest lekkie uniesienie filtra, a następnie dalsze naciskanie. Jeśli ta prosta poprawka nie rozwiąże problemu, być może użyłeś zbyt dobrego ustawienia szlifowania. Następnym razem spróbuj pogrubić, aby fusy nie utknęły w otworach filtra dokładnego. Przeczytaj: 5 rzeczy, które rujnują twoją kawę Czyszczenie Kiedy wszystko już zostało powiedziane i zrobione i wypiłeś kilka łyków swojej cennej kawy, czas wyczyścić francuską prasę. Moją ulubioną metodą jest stukanie prętem filtra o krawędź kosza na śmieci i wyrzucanie przyczepionych fusów do kosza. Następnie mocno potrząsam karafką French Press, odwracam ją i jeszcze trochę potrząsam nad koszem na śmieci. Możesz również wrzucić wszystkie fusy do sitka i stamtąd je wyrzucić. Wszystko zależy od tego, gdzie jesteś i co jest dostępne. Po wstrząśnięciu z pewnością pozostanie kilka fusów z kawy. Po prostu spłukuję je do ścieku dużą ilością wody. Chociaż peeling mydlany nie jest konieczny po każdym naparze, proponuję dokładniejsze czyszczenie ręczne co kilka tygodni. Użyj dużej ilości ciepłej wody, aby usunąć całe mydło z filtra i dzbanka. Wypiłem mydlaną kawę i nie polecam. Oto dogłębny film, który omawia podstawy czyszczenia francuskiej prasy po użyciu. Końcowe przemyślenia Moja francuska prasa była wiernym przyjacielem i przeprowadziła mnie przez wiele sennych dni. Jest niezawodny, łatwy do czyszczenia i zapewnia kawę wysokiej jakości. To był mój pierwszy ekspres do kawy i prawdopodobnie będzie ostatni. Obecnie często używam francuskiej prasy do czegoś więcej niż gorącej parzonej kawy. Zrobiłam wiele porcji kawy i herbaty parzonej na zimno, a także wymieszałam tam koktajle. Zakres zastosowań jest głęboki i szeroki. Teraz twoja kolej. Weź własneFrancuska prasa i zaparz kawę, której nigdy nie zapomnisz! Kilka porad : Jeśli trudno Ci jest przecisnąć tłok przez kawę to oznacza, że jest ona zbyt drobno zmielona, jeżeli przechodzi on zbyt szybko to może być zbyt grubo zmielona – w takim wypadku zmień ustawienia swojego młynka, Zaraz po zaparzeniu kawy rozlej ją do filiżanek, lub przelej do innego serwera, żeby napar nie miał już styczności z fusami, które mogą powodować gorzkie posmaki w kawie, Pamiętaj o dokładnym czyszczeniu zaparzacza po każdym użyciu, jeżeli w filtrze pozostaną drobiny starej kawy, będą psuć smak Twojej nowej kawy. W dobrym French Pressie można ten filtr zdemontować, żeby dokładnie go umyć, Jeżeli smak Twojej kawy nie odpowiada Twoim oczekiwaniom, to pobaw się ze zmiennymi, które wymieniłam wyżej 😉 Jak poprawnie zaparzyć kawę we French Pressie? Odpowiednie mielenie Ważne, żebyśmy używali dobrej jakości młynka żarnowego, a nie ostrzowego – ten drugi rozgrzewa ziarna i tnie je na bardzo nierówne kawałki, co może prowadzić do utraty jakości naszych ziaren. Jeżeli nie macie odpowiedniego młynka, to w naszym sklepie internetowym, przy zakupie kawy możecie skorzystać z opcji mielenie na życzenie – a my zmielimy kawę odpowiednio do Twojego zaparzacza. Przy French Pressie potrzebujemy dość grubo zmielonej kawy. Chyba najczęstszym błędem przy tej metodzie jest zbyt drobno zmielona kawa, co powoduje jej nadmierną ekstrakcję oraz przez co zbyt wiele drobin przedostaje się do naszego naparu. Ratio – stosunek kawy do wody Tutaj podobnie jak przy innych metodach alternatywnych używamy około 6-7 gramów kawy na każde 100 ml wody, czyli wszystko zależy od wielkości waszego urządzenia oraz na jaką ilość kawy mamy ochotę. Woda Pamiętajcie, że woda to 98% naszej kawy, więc jako, że jest zdecydowaną większością naszego naparu powinna być dobra. Zazwyczaj woda w naszych kranach jest zbyt twarda, dlatego warto zaopatrzyć się w dzbanek filtrujący. Musimy też pamiętać, że kawa nie lubi się z wrzącą wodą, po zagotowaniu poczekajcie około minuty – dwóch, żeby temperatura spadła do 85-90 stopni. Czas parzenia Przy tej metodzie całkowity czas parzenia to około 3,5-5 minut, wszystko zależy od tego jakiej kawy użyjemy. Przy jaśniejszych singlach możemy użyć odrobine dłuższego czasu, żeby wyciągnąć z niej odrobinę więcej, za to przy ciemniej palonych możemy parzyć ją trochę krócej, żeby nie przeparzyć naszej kawy. Jakość Wspominam o tym na końcu, chociaż powinnam napisać już dawno temu! Tłoki francuskie wykonane są z różnych materiałów, dlatego przy zakupie naszej musimy zwrócić uwagę na kilka spraw. Po pierwsze materiał, zdecydowanie najlepszy będzie szklany French, ponieważ taki nie będzie oddawał smaku do naszego naparu, złej jakości plastikowy lub metalowy zaparzacz może oddawać posmak do naszej kawy i psuć jej smak. Po drugie, jakość tłoku, którego sitko powinno być bardzo drobne i dokładnie przylegać do ścianek Frencha, żeby drobiny kawy nie przelatywały do naszego naparu.Do dzieła! Odpowiednią ilość zmielonej kawy wsypujemy do urządzenia. Włączamy stoper i wlewamy dwa razy tyle wody, co wsypaliśmy kawy (czyli jeżeli mamy 20g kawy będzie to 40ml wody), mieszamy i czekamy aż stoper pokaże 30 sekund. Następnie dolewamy resztę wody i mieszamy kilka razy, zakładamy tłok, ale jeszcze nie przeciskamy. Czekamy 3-4 minuty i możemy zaczynać przeciskanie. I kawa gotowa!

zobacz też: