Spienianie mleka podstawy

/
0 Komentarze

Nie masz doświadczenia ze spienianiem mleka, lub jest to problematyczne? Oto nasze wskazówki, jak spienić idealne mleko parą i stworzyć aksamitną piankę.
Na początku spienianie parą mleka wydaje się trudne, ale jeśli opanujesz kilka podstawowych wskazówek spienianie będzie łatwa i przyjemna część rytuału przygotowania kawy. 


  1. Wybierz dzbanek na mleko w zależności od przygotowywanego napoju.
    Większy dzban (~ 600 ml) służy do gotowania na parze jednej caffé latte lub dwóch cappuccino w tym samym czasie. Mniejsze użycie do gotowania na parze jednego cappuccino lub płaskiej bieli.
  2. Napełnij dzban do połowy świeżym mlekiem . 
  3. Przed gotowaniem na parze oczyść dyszę pary . 
  4. Unieś dyszę pary tak, aby była lekko przechylona.
  5. Może pomóc, jeśli oprzesz dzbanek o rurkę pary znajdującą się w dziobku dzbanka.
  6. Umieść końcówkę dyszy parowej na środku dzbanka i przechyl dzban w dowolną stronę.
  7. Na początku wsuń końcówkę dyszy pary pod powierzchnię mleka.
  8. Włącz dyszę pary.
  9. W celu wytworzenia piany w mleku, na początku od razu opuść dzban, tak aby końcówka dyszy pary ponownie wyszła na powierzchnię.
  10. Po utworzeniu wystarczającej ilości piany ponownie podnieś dzbanek, tak aby końcówka dyszy pary znalazła się pod powierzchnią mleka .
  11. Kontrolujesz ilość piany, sprawdzając, o ile podnosi się poziom mleka w dzbanku .
  12. Podgrzej mleko, pozostając tuż pod powierzchnią mleka. Podgrzej mleko do 55-65 ° C. 
  13. Wyłącz dyszę pary, gdy dzban zacznie „parzyć” palce (~ 55-65 ° C). Sprawdź temperaturę mleka za pomocą termometru i dowiedz się, jak gorąco odczuwasz w palcach 55-65 ° C.
  14. Wytrzyj i wyczyść dyszę pary zaraz po każdym użyciu .
  15. Uderz dzbanem na stół, aby rozbić małe bąbelki w mleku.
  16. Wymieszaj mleko, aby pianka była równomiernie rozprowadzona w dzbanku.
  17. Podziel mleko do innego dzbanka, jeśli gotowałeś mleko na parze w tym samym czasie. Zapewni to, że oba napoje będą miały taką samą ilość piany. 

zobacz też: