Ciekawostki o kawie po turecku

/
0 Komentarze

Kawa po turecka jest znana i kochana przez miliony ludzi na całym świecie. Jest to również jedna z najprostszych metod parzenia kawy, nie wymaga specjalnego sprzętu i umiejętności do jej przyrządzenia.

Niemniej jednak zdecydowana większość tych, którzy lubią i doceniają turecką kawa nie wiem zbyt wiele na ten temat. 

Oto 7 rzeczy, których nie wiedzieliście o kawie po turecku:



1. Kawe po turecku pijemy o określonej porze dnia

Zgodnie z tradycją turecka kawa nie jest spożywany w przypadkowych odstępach czasu w ciągu dnia. Zamiast tego jest zwykle spożywany rano i między posiłkami południowymi. Nie oznacza to, że nie możesz cieszyć się kawą po turecku o każdej porze dnia - po prostu są to czasy, w których była tradycyjnie parzona i spożywana.

Kawa po turecku pochodzi z Etiopii>Zapisy sugerują, że kawa po turecku została po raz pierwszy uwarzona w południowej Etiopii, by ostatecznie wrócić do Stambułu na początku 16th stulecie. Choć u swoich początków kawa po turecku parzona była z surowych owoców kawowca - przy użyciu palonych i kawa mielona przyszedł znacznie później.


2.TURCY WPROWADZILI KAWĘ DO EUROPY

Kultura kawiarni w Stambule rozprzestrzeniła się błyskawicznie i ostatecznie przyciągnęła uwagę ludzi w innych krajach. Kiedy kawa została po raz pierwszy wprowadzona do Europy przez Turków, Europejczycy parzyli ją i delektowali się nią dokładnie tak samo, jak ich wschodnim sąsiadom. Ponownie, bardziej „konwencjonalne” metody parzenia, na których polegamy dzisiaj, zostały wynalezione znacznie później.



4) Kawa po dłużej utrzymuje temperaturę

Prawidłowo zaparzona filiżanka kawy po turecku jest w stanie utrzymać temperaturę znacznie dłużej niż zwykła filiżanka kawy. Wynika to przede wszystkim z faktu, że jest on izolowany od góry grubą warstwą luksusowej pianki, choć pomaga również tradycyjny kształt filiżanki po turecku.


5) JEST TO JEDYNA METODA PARZENIA BEZ NAPRĘŻANIA

Jedną z niewielu cech, które łączy prawie każda metoda parzenia kawy, jest sposób, w jaki fusy są usuwane z płynu, zarówno w trakcie, jak i po zakończeniu procesu parzenia. Podstawy używane turecka kawa są natomiast pozostawione w mieszaninie.


6) ZAWSZE PODAWANA JEST KAWA PO TURECKU WODA

Istnieje ciekawa teoria, która głosi, że jeśli gość najpierw pije wodę podaną z kawą po turecku, jest głodny. Picie wody po kawie wskazujące, że gość jest pełny. W rzeczywistości woda jest po prostu podawana z kawą po turecku, aby oczyścić podniebienie przed pijesz go, aby cieszyć się jego wyjątkowo mocnym smakiem.


7) JEŚLI TWOJA KAWA PO TURECKU JEST PODAWANA Z LOKUM, ZAWSZE JĄ JEDZ!

Na koniec, serwowanie lokum (tureckiej przysmaku) obok kawy po turecku to długoletnia tradycja. To także sposób mierzenia satysfakcji gości - ci, którzy jedzą lokum wyrażają zadowolenie z Twojej gościnności, ci, którzy je opuszczają, są niezadowoleni ze sposobu, w jaki ich gościłeś!


W internetowej kawiarni Hayman znajdziesz najlepsze ziarna kawy na świecie, w tym legendarną kawę Jamaican Blue Mountain, najlepszą kawę Kona Hawaii i ziarna kawy Panama Geisha (zwaną również kawą Gesha). Te spektakularne kawy arabika są idealne do parzenia kawy po turecku. Kliknij tutaj zamów już dziś i ciesz się bezpłatną wysyłką na cały świat!


zobacz też: